marți, 26 septembrie 2017

Prin San Jose la pas,



Asa cum am promis in alt articol vreau sa verific aproape toate detaliile turistice despre Costa Rica, San Jose, care sunt pe internet la aceasta ora. Stiu ca sunt multe asa ca voi cauta in limita timpului meu liber, chiar daca nu am prea mult sa fac verificari si sa updatez ultimele informatii.

Banca centrala



In special despre punctele de interes turistic maxim, despre care turistii au citit si vin direct catre acestea numai ca, nu tot ce citesti, se si potriveste la fata locului, un fel de te duci cu sacul la pomul laudat si te cam pacalesti.  Asa ca astazi despre San Jose la pas.

San Jose (Saint Joseph sau Sfantul Iosif) este denumit in onoarea lui Iosif din Nazareh. Orasul a fost fondat in 1738, la ordinul  Municipalitatea de Leon. San Jose este cel mai mare oras din Costa Rica si este situat in Valea centrala. Populatia orasului si a zonei metropolitane ar fi aproximativ 2.000.000 de locuitori in 2017.
San Jose are 11 districte dupa cum urmeaza: Catedral, Carmen, Hatillo, Hospital, Uruca, Mata Redonda, Merced, Pavas, San Francisco de Dos Ríos, San Sebastián, Zapote.

Districtele sunt divizate in vecinatati care se numesc: "barrios": Barrio Mexico, Barrio Los Angeles, Barrio San Francisco, Barrio Don Bosco. Din San Jose, pleaca majoritatea autocarelor si autobuzelor catre punctele turistice din tara de la diferite terminale. Iar preturile sunt modice 5$-10$, in functie de destinatie. La ora actuala 1$ este echivalent cu 568-585 coloni la exchange pret de cumparare si pret de vanzare. Aceasta ca sa va faceti corect calculele. O sa scriu mai pe larg despre diferite terminale de plecare si sosire al autocarelor in urmatorul articol.

Deci sa incepem cu aterizare pe aeroportul international Juan Santamaria din San Jose. Este un aeroport dragut, modernizat si in care nu ai cum sa te pierzi. Se vorbeste fluent engleza si evident spaniola.
Aeroportul este situat in provincia Alajuela, de aici va trebui sa luati un mijloc de transport pentru a ajunge in San Jose. Este un fel de Otopeni in apropierea Bucurestiului. Exista autobuze(Alajuela-San Jose) care trec prin fata aeroportului costand 545 coloni adica aproximativ 1$, acestea va vor lasa in San Jose, dar au si statii intermediare cum ar fi statiile de pe bulevardul principal Paseo Colon (o statie este la 200 de metri de hostelul nostru). Alta optiune care mi se pare cam piperata Shuttler oferita de firma GreyLine 30$ de persoana, taxiurile 25$ si evident Uber cu un pret la jumatate.

Soferi  de la ultima companiei sunt amabili si draguti, iar daca ai uitat ceva in masina iti va fi inapoiat, caz verificat deja de noi, este ideal sa aveti aplicatia  UBER instalata in telefon.

San Jose este un oras care se poate vizita in 2 zile, trecand la pas si vizitand muzeele, catedralele, piata centrala (infintata in 1880  care este patrimoniu cultural) si alte locuri care vi se par interesante. Noi am observat ca turistii nostrii, obisnuiesc sa vina in San Jose si sa petreaca primele zile aici dupa care inchiriaza o masina si pleaca catre punctele turistice din tara sau ultimele zile cand revin si trebuie sa returneze masina si mai au o zi sau doua de petrecut.

Ca obiective turistice v-as recomanda urmatoarele: Teatrul National(Teatro Nacional de Costa Rica), Muzeul de Istorie (Museo Nacional de Costa Rica), Muzeul de Jad(Museo del Jade Marco Fidel Tristán Castro), Muzeul Copiilor((Museo de los Niños), Muzeul Pre-Columbian al Aurului ((Museo de Oro Precolombino), muzeul de Arta, Muzeul de Arta Contemporana si Design(Museo de Arte y Diseño Contemporáneo). De asemeni exista parcuri ca parcul metropolitan Sabana, Parcul Morazan, Parcul National dar si Stadionul National si Gradina zoologica Simon Bolivar.

Am facut cateva cercetari si cat priveste Teatrul National, acesta se poate vizita zilnic, luni-duminica intre orele :9-17, pret 10$ pt straini si are ghidajul inclus, pentru localnici 1500 de coloni, rezervare telefonica in avans sau pe net.
Teatrul National












Teatrul National - interior









Muzeul Precolumbian al Aurului,orar de vizitare luni-duminica de la ora 9:15-16:30 pret 11$ sau 6000 coloni pentru straini, localnici sau rezidenti 2000 coloni. Pana acum este singurul muzeu din lume care are ghidaj pentru nevazatori, pliante scrise in Brylle. Se gaseste localizat in Plaza de la Cultura.



Muzeul Precolumbian al aurului








Muzeul de Istorie, sau muzeul National, luni inchis, marti-sambata 8:30-16:30, duminica 9-16:30, preturi in 2016, pentru localnici si rezidenti 2000 coloni, pentru straini 9$, pentru studenti straini 4$. Se gaseste localizat in Plaza de la Democracia.







Muzeul de istorie


Muzeul National sau Muzeul de istorie 

Muzeul de Jad am atasat foto cu orarul de vizitare si preturi, 15$ intrarea pentru straini.






Dupa ce v-am scris orarul de vizitare si preturile vreau sa va prezint si ultima oferta de vizitare a trei muzee in 31$, care este valabila 2 luni de la achizitionarea tichetului si poti vizita muzeele in fiecare zi. Am atasat fotografii.

Acum vin si va intreb in Romania exista la ora actuala acest pass de vizitare a cat mai multor muzeele la un pret decent? in 2015 nu exista iar punctul de informare din pasajul Universitatii era doar de decor. Imi amintesc ca dupa ce am vizitat Praga, Paris, Roma, Budapesta si Oslo, am ramas placut surprinsa de aceasta oferta si chiar mi-am facut lucrarea de licenta in cadrul cursului de Manager in activitatea turistica organizat de THR Consulting Grup si ulterior Brevetul in Turism cu tema, Bucharest pass sau Bucharest card. Unde expuneam pe larg ideile mele, mai multe optiuni cu preturi cu combinatii intre muzeele si mijloace de transport de asemeni excursii optionale.

Evident nu m-a cautat nimeni sa ma intrebe de aceste idei, asa ca as vrea sa intreb pe ex ministri turismului sau actualul ministru al turismului din Romania, ce a facut dansul  efectiv pentru promovarea Romaniei? Eu ca simplu cetatean am facut ceva fara sprijinul si banii guvernului, ci numai prin puterii proprii. Cel putin 370 de persoane care au fost oaspetii hostelului nostru, au aflat de Romania si de frumusetile ei iar urmatoarea lor excursie poate fi Romania. Asa ca ma inteb, este nepasare, este nedalase, este neputinta sau ce? sau nu se vrea sa fim si noi ca orice alta capitala civilizata a lumii si nu ma refer numai la Euopa. Oare de ce ne place sa ramanem de fiecae data in uma altora care nu au poate nici jumatate din potentialul tuistic pe care il are
Romania



Posta centrala




Cladiri de birouri


Banca Nationala








Asa am aflat ca guvernului nu prea ii pasa de Romania si promovarea ei ca destinatie turistica si am caz concret de aici din Costa Rica, unde nu foarte multi cunosteau frumusetile tarii noastre. iar dupa ce ne-au trecut pragul raman foarte uitimi si ne intreaba mai multe detalii despre o viitroare excursie.  Aici exista un consulat onorific al Romaniei, unde? in plaza Munoz y Nanni intr-un supermarket  acolo sta domnul consul. Dansul o persoana draguta si amabila, numai ca nu vorbeste romaneste, decat franceza si spaniola. Deci destul de greu de conversat daca nu esti insotit de cineva care vobeste spaniola, deci este si mai greu sa promovezi Romania in aceste conditii. Dansul nu a fost niciodata in Romania, pe cand partenera mea de afaceri a vizitat Romania de cinci ori.

Deci  aceasta este politica din pacate, ne vedem mai mult de buzunarele proprii decat de Romania si promovarea ei. Chit ca am avut ca simbol de promovare:  palmier, frunza sau oaie, nu se prea vede nimic concret. Asa ca oamenii simpli si care au valoare fac ei singuri promovare fara sa astepte fonduri, o fac din inima si pentru ca simt si gandesc romaneste.  Sunt romani in lumea larga care au hosteluri, hoteluri, pensiuni turistice, restaurante, agentii de turism care isi promoveaza produsul lor dar si Romania si ospitalitatea romaneasca.

Nu pot sa spun ca totul este minunat in turismul din Costa Rica dar credeti-ma stiu sa faca promovare pana la cel mai neansemnat lucru, din pacate noi nu stiu. Am invatat aici destule lucruri pe care acum stiu sa le pun in practica.

Ca sa nu mai lungim vorba, va voi atasa mai multe fotografii din incursiunea mea, efectuata in data de 12.9.2017 prin San Jose, cand costaricanii serbatoreau ziua nationala.





Catedrala La Merced


Parcul Morazan



Teatrul Melico Salazar





Catedrala



Asa ca toate cladirile principale erau decorate cu steaguri nationale deoarece in 15.9.2017 sarbatoresc ziua independentei sau mai bine zis, ziua nationala a republicii Costa Rica. Ei sunt o natiune foarte mandra si care isi respecta inaintasi. Numarul de costaricani care emigreaza in alte tari este extrem de redus. Isi parasesc tara doar mergand la studii dar se intorc si pun in aplicare ce au invatat.

Stiu sa faca reclama pana la cel mai neansemnat lucru, stiu sa vanda excursii imposibile la niste preturi mari, iar cel mai neansemnat lucru din natura il ambaleaza si il vand remarcabil. Asa ar trebui sa facem si noi. Deoarece avem potential material si uman. Ar trebui la aceste targuri si expozitii unde se vorbeste si se prezinta Romania sa fie un grup de oameni intreprinzatori care au lucrat prin tari straine si care vin cu idei minunate ce  trebuiesc promovate. Ar trebui atrasi travel bloggeri care depun multa munca si care promoveaza foarte frumos locurile minunate pe care le-au vizitat. Cam atat astazi promit sa revin si cu alte articole curand.

In rest numai de bine.

By Nicoleta  Sandulache


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu