luni, 18 septembrie 2017

Parcul National Braulio Carrilio, Provincia HerediaRain Forest 3 in 1.

Parcul national Braulio Carillio,  Selva Verde si plimbare cu barca pe raul Sarapiqui.
La sfarsitul saptamanii trecute am primit cadou de ziua mea o excursie minunata. Aceasta cuprindea vizitarea parcului national Braulio Carrilio, al doilea parc ca marime din Costa Rica, vizitarea proprietatii private Selva verde si nu in ultimul rand plimbare cu barca pe raul Sarapiqui.  Aceasta minunata excursie este organizata de Expeditiones Tropicales si costa 129$, o recomand cu caldura pentru iubitorii de natura.

Deci sambata pe 16 septembrie la ora 7 dimineata am fost prezenta la punctul de imbarcare de la hotel Park Inn, care se gaseste la 3 minute de hostelul nostru. Cand am intrat in microbus grupul era aproape complet mai era de facut o ultima oprire la Radisson Park Hotel pentru a lua inca 3 persoane.

Grupul era format din 9 persoane, 6 persoane din Costa Rica, 2 din Mexico si eu.  M-a uimit ca isi vizitau tara deoarece excursia nu era deloc ieftina dar am observat ca sunt foarte patrioti si am inteles. Colegii mei de excursie erau persoane amabile si dragute, asa ca am intrat in vorba cu ei si ne simteam ca o mare familie poliglota. Deja mi-am facut prietene noi pe: Sara, Alicia si Vera.

Mai greu la inceput ca nu ne cunosteam dar incet incet am inceput sa conversam, chiar daca spaniola mea lasa de dorit, haha. Ghidul nostru Ricardo a fost foarte pregatit si ne povestea despre ceea ce se va petrece pe parcursul zilei. Am pornit pe ruta nr 32, ce leaga San Jose de coasta, sau partea Caraibiana. Drumul din San Jose pana in Braulio Carilio a fost de aproximativ 45 de minute- 1 ora, dupa care am trecut direct la vizitarea parcului.


Parcul este denumit dupa al treile presedinte al republicii Costa Rca, domnul dr. Braulio Evaristo Carrillo Colina (20 martie 1800, Cartago, Costa Rica - 15 mai 1845) a fost seful statului Costa Rica (în doua perioade).  Înainte de a deveni Sef de stat, Carrillo a detinut o serie de functii publice, printre care judecatorul si presedintele Curtii Supreme din Costa Rica, membru al Adunarii legislative din Costa Rica si membru al Congresului Republicii Federale Americe Centrale. Au existat o serie de schimbari în viata sociala din Costa Rica, iar Carrillo a devenit cunoscut sub numele de "Arhitectul statului. deoarece a contribuit semnificativ in acea perioada la impulsionarea si cresterea productiei de cafea si nu in ultimul rand a cautat sa imbunatateasca infrastructura prin creea unui sosele intre San Jose si Limon, unde se afla cel mai mare port al tari pentru impulsionarea exportului de cafea si alte produse catre pietele din strainatate.

Parcul este situat pe vulcanul Cordillera Central (zona montana centrala) între orasul San José si Puerto Limón din Caraibe. Daca nu mergi cu o excursie organizata atunci mergi pe Autostrada Limon, care parc (nord-vest la sud-est) si de la cantonul Barva la nord. Parcul este separat în trei sectoare principale - Zurquí, Quebrada Gonzales si Barva.  Înfiintat  în 1978, parcul contine multe caracteristici geologice notabile, cum ar fi Vulcanul Barva; si câtiva vulcani laterni cum ar fi: Cerro Chompipe, Cerro Cacho Negro si Cerros las Tres Marias.

Sectorul Barva are trei lacuri crater - Barva, Danta si Copey.  Mai mult de 90% din parc este acoperit de paduri primare, oferind o imagine unica a conditiilor ecologice .

Parcul contine peisaje reprezentând ecoregiunea padurilor montane Talamanca la înaltimi mari si ecoregiunea padurilor umede din Istmia-Atlantic la altitudini scazute. Este semnificativ pentru biodiversitatea sa cu 600 de specii identificate de arbori, peste 530 specii de pasari si 135 de specii de mamifere deja catalogate.

Exemple de pasari gasite includ vulturul solitar, umbrella bird gât cu gât, precum si mai multe specii de colibri.
Orarul de functionare al parcului este zilnic intre orele : 7-16. Exista doua preturi in functie de ce alegeti: 1. pachet intreg daca alegeri sa aveti inclus transportul si pranzul este de 99$ pentru adulti  si de 69$ pentru studenti si copii intre 2-12 ani. 2. Daca alegeti varianta de baza fara transport si pranz, pretul de adult este de 60$ iar pentru studenti si copii de 30$ In acest pret este inclusa plimbarea cu gondola(telefericul) de 1 ora si 15 minute cu ghid expert in stiinte naturale bilingv . Vizitarea gradini de orhidee, a serpenterium(serpi),  renarium(broscute) si mariposarium(fluturi)

Aici exista 2 variante de petrecere a timpului in cadrul parcului ori faci Canopy ori iei telefericul si vizitezi parcul. Exista 24 de teleferice cu capacitate de 7 persoane.  Telefericele pleaca la ore fixe cum ar fi 7:30, 9, 10:30, 12 iar ultima la ora 14. Exista un fotograf care la finalul excursiei imortalizeaza momentul daca vreti sa aveti o fotografie, pretul fiind intre 10-15$.
Telefericul are viteza mica iar altitudinea variaza de la 2 metri pana la 40-45 de metri, sunt 4 etaje de vegetatie cum veti vedea in foto si video-urile pe care le voi atasa.   A fost interesant. Ghidul ne-a povestit despre plante, pomi, specii de bromelia. Nu stiam ca ananasul provine tot din o specie de bromelia. Am vorbit despre lianele ajutatoare, despre plantele care cresc la altitudine si despre pasari si fluturi care se gasesc in aceste etaje de vegetatie.Am avut bafta deoarece nefiind foarte robusta, am fost asezata chiar in fata asa ca puteam sa filmez foarte bine, ceea ce am si facut. Dupa aceasta minunata plimbare a urmat vizitarea mariposarium, ranarium si serpenterium, adica sa vedem fluturi, broscute si serpi in zona lor. In enviromentul lor ca sa spun asa.

Sunt diferite tipiri de broscute mici dar tare veninoase deci DONT TOUCH, portocaliu cu verde sau verzi.
Serpi nu am vazut decat in pliante si in foto poate erau dar nu i-am vazut eu.
De asemeni am vazut numeroase tipuri de orhidee si am aflat ca exista o orhidee care este intrebuintare in combinatie cu vanilia, aceasta este foarte folosita la preparea inghetatei.. Asa s-a incheiat prima parte a excursiei noastre. Am fost imbarcati in bus cu destinatia Selva Verde.La ora 10:20 am plecat catre Selva Verde, ajungand la 11:15.   Am aflat ca aceasta este de fapt o proprietate privata, este o scoala unde se studiaza Ecologia si diferite ecosisteme, ca sunt multi biologi de renume care vin in aceasta zona pentru a-si desavarsi cercetarile. Asa ca datorita scolii a aparut un hotel, un restaurant si asa s-a dezvoltat aceasta proprietate aflata in apropierea raului Sarapiqui.Dupa o minunata plimbare pe proprietate unde am vazut ciuperci de culoare portocalie si alte tipuri care mai de care mai interesante, dar nu am atins nimic, de frica evident, am vazut arbori de cacao, bananieri si diferite specii de plante si flori. Si dupa atata plimbare la ora 12:00 am fost poftiti la un pranz costarican. formant din orez, fasole, carne de vita cu sos sau un fel de chiftea traditionala, la alegere aveai legume sote, paste. diferite tipuri de salate si sosuri, sucuri naturale si evident la final mergea de minune o cafea costaricana. La ora 13 trebuia sa fim deja in microbuz, pentru a pleca catre raul Sarapiqui punctul final al excursiei noastre, plimbarea pe lac cu barca. deci ne indreptam in provincia Heredia, canton Sarapichi, districtul Porto Viejo. Asa am aflat de la ghidul nostru ca Costa Rica are o suprafata de 51.000km2 si este impartita in 7 provincii: San Jose, Heredia, Alajuela, Guanacaste, Limon, Puntarenas, Cartago. acestea sunt impartite in cantoane iar cantoanele in districte.
Drumul catre rau a durat 25 de minute, asa ca la 13:25 eram deja in ambarcatiune si admiram privelistea. Excursia pe rau a durat o ora. Am vazut: iguane, maimute, 3 crocodili, pasari: golondrina si colimbri si alta pasare pe care nu o cunosc. Am vazut diferiti pesti si evident pescari care asteptam sa prinda ceva, hahaha.Dupa o ora ne-am reantors unde am fost intampinati cu o cafea minunata si ananas proapat cules si feliat special pentru noi, free.  La ora 14:40 am pornit inapoi spre San Jose, drumul poate fi in jur de 2 ore sau mai mult in functie de trafic si de punctele de debarcare al turistilor.

Recomand aceasta excursie iubitorilor de natura.

Daca v-a placut articolul ne puteti vizita pentru lte articole interesante pe paginile site-urilor nostre www.transilvaniahostel.blogspot.com sau www.reteteleluisupernico.blogspot.com

Cu drag,
NicoleHow do you consider:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu