marți, 12 septembrie 2017

Chocolate tasting tour Sibu, in San Isidro de Heredia



Sibu Chocolate Tasting Tour

Duminica trecuta am participat la un tur de ciocolata organizat de Sibu.  Compania Sibu este localizata
nu departe de centru San Jose-ului la 20-30 de minute in partea de nord, urmand ruta 32  Guapile spre Limon, in San Isidro de Heredia.


La un moment dat vei observa un indicator cu numele Sibu Chocolate aproximativ, 20-25 de km din San Jose de la Parcul Sabana.

Aproximativ 30 de minute cu masina proprie, cu autobuzul inca nu am identificat nici unul sa mearga in acea parte.

Este un  tasting tur in care se discuta despre ciocolata.  Trecut, prezent si tendinte de viitor.  Este un tur sau mai bine zis o prezentare de 1,5 ora iar pretul per persoana este de 27$, cu rezervare in avans, telefonica sau pe internet.

Este o finca sau mai  bine zis o proprietate unde au loc aceste prezentari si tastinguri de ciocolata.

Cine sunt proprietarii care au avut aceasta idée? Istoricul Julio Fernandez Amón si jurnalistul George Soriano care  si-au lasa slujbele în Costa Rica sa urmeze un vis de a face ciocolata. Decizia a venit  la timp pentru marea recesiune din 2008.






În ciuda sanselor mici si ignorând sfatul prietenilor si al familiei, cei doi au avut o idee optimista si poate chiar o cantitate potrivita de naivitate, pentru a incepe aceasta afacere si asa sa nascut Ciocolata Sibú.  Domnul Julio care ne prezinta acest tur ne-a povestit despre anii de cercetare si instruire in cele mai elitiste scoli din Franta si Italia, lucrand cot la cot cu ciocolatieri renumiti pentru a afla toate secretele si a se ridica la standardul international cu produsele lor.






Dar sa incepem cu indienii olmeci care au decoperit fructul de cacao si au trecut la prepararea celei ce se numea ciocolata ca o bautura.
Cum au descoperit aceste boabe si cum au trecut la zdrobirea boabelor cu Makana. Adaosurile folosite in ciocolata erau in acea vreme boabe de porumb negru, vanilie, zapote, chayote, chilly.

De asemenea boabele de cacao erau folosite ca monede de schimb, adica cu 10 boabe iti puteai cumpara un pui, cu 100 de boabe iti puteai cumpara un sclav, pe zi iar cu 2000 de boabe iti cumparai un sclav pe viata. Trecem la cucerirea spaniola si evident introducerea bauturii ciocolata la curtile Spaniei iar mult mai tarziu a Frantei, in perioada Mariei Antoaneta.






Urmand firul  istoriei conform spuselor lui don Julio, ciocolata a intrat in Europa sub forma de medicament. Medicii îl recomandau pentru tratarea febrei, racirea corpului, ca adjuvant pentru digestie si ca medicament ce atenua durerea. Cu toate acestea, a fost nevoie de mai bine de 100 de ani pentru ca obiceiul consumului de ciocolata sa devina popular.

Am vorbit despre Rudolphe Lindt, Henri Nestle. Am discutat despre consumul de ciocolata in randul adultilor si cum au fost atrasi copii sa manance ciocolata, prin inventarea Estern Egg si mai tarziu ciocolata umpluta cu diverse arome.

Ciocolata  asa cum o  cunoastem azi, în forma de baton, a fost inventia domnului Joseph Fry, din Londra. El a creat primul baton de ciocolata în 1847, adaugând mai mult unt de cacao si mai putina apa retetei.

Apoi în 1875 Daniel Peter si Henri Nestle au adaugat lapte condensat dând nastere primului baton de ciocolata cu lapte.









In 1943 ciocolata sub forma de bar era nelipsita in ratia soldatilor americani, iar colonelul Logan a cerut special firmelor de ciocolata sa produca o ciocolata care sa nu se topeasca in mana ci in gura si sa dea o cantitate de energie suplimentara soldatilor americani.

Ulterior am discutat despre punctul de topire al ciocolatei negre la temperatura de 34-35 grade si despre ciocolata alba.

La final am discutat despre premiile primite de Sibu, care a introdus mai multe tipuri de bomboane de ciocolata pe piata cele mai cunoscute fiind, bomboanele cu umplutura de mere si lime, bomboanele cu umplutura de ghimbir, coconut si caramel si bomboanele umplute cu lime si busuioc. Nu in ultimul rand despre cutiile de ambalaj care sunt facute din coaja arborelui de de cacao si in care sunt ambalate
minunatele bomboane.

Alaturat va voi atasa fotografii de la acest interesant tasting tour unde am degustat in jur de 7 tipuri de bomboane de ciocolata. Am petrecut o minunata duminica alaturi de prietenii de la Sibu.








0 comentarii:

Trimiteți un comentariu